Miljövänliga ljus för ett mysigare hus

Idag handlar nästan allt om miljö känns det som. Helt rätt om du frågar oss. Vi har redan slösat med resurser under en allt för lång tid. Därför är det skönt att se att det nu även börjar dyka upp miljövänliga inredningsdetaljer till hus och hem.

En av de produkter som dykt upp på marknaden är miljövänliga ljus. Det är ljus som tillverkas av vegetabiliska och naturliga material. Vi har frågat The Friendly Home, www.thefriendlyhome.se, om vad miljövänliga ljus innebär.

På vilket sätt är sojavax, kokosvax eller rapsvax mer miljövänligt än paraffin?

Vax som tillverkas av vegetabiliska och naturliga material, som t.ex. sojavax, är förnybara. De kommer från växtriket vilket gör att det går att återställa koldioxidbalansen genom att plantera nya plantor. Om du däremot använder paraffin bidrar du till växthuseffekten.

Brinner inte vegetabiliska ljus snabbare?

Nej, tvärtom faktiskt. Vegetabiliska ljus räcker mycket längre än paraffinljus. Eftersom brinntiden blir längre går det åt mindre råvara. I förlängningen innebär det inte bara att mindre råvara används utan även att det blir besparingar i form av färre transporter och lägre utsläpp i samband med tillverkning.

Är denna typ av ljus miljövänliga på något annat sätt?

Ja, det är en självklarhet att veken är gjord av material som inte skadar hälsan. Visste du till exempel att det finns en hel del ljus på marknaden som har en veke som innehåller bly? Det borde förbjudas om du frågar oss. Nej, en veke som består av 100 procent ren bomull är det enda rätta. Denna typ av ljus är med andra ord mycket bättre för hälsan också.

Hur går tillverkningen av miljövänliga ljus till?

Det är inte ovanligt att miljövänliga ljus tillverkas av små, privata tillverkare. Det är småskalig produktion där individen sätts i centrum. Dessa familjeföretag gör ett riktigt fint hantverk vilket leder till en produkt av högre kvalitet.

En sista fråga – vissa miljövänliga ljus innehåller palmolja. Hur går palmolja och miljö ihop egentligen?

Det är en berättigad fråga och det är bra att du ställer den. Det råder nämligen en allt för stor okunnighet kring palmolja. Nu för tiden är runt 15 procent av palmoljeproduktionen certifierad. Det innebär att den tillverkas på ett miljövänligt och hållbart sätt. Många människor i världen är beroende av palmoljeindustrin. Därför är det ingen lösning att bojkotta den. Istället ska man se till att välja certifierad, miljövänlig palmolja.

22 feb 2020