Blogg

Miljövänliga ljus för ett mysigare hus

22 feb 2020

Idag handlar nästan allt om miljö känns det som. Helt rätt om du frågar oss. Vi har redan slösat med resurser under en allt för lång tid. Därför är det skönt att se att det nu även börjar dyka upp miljövänliga inredningsdetaljer till hus och hem.

En av de produkter som dykt upp på marknaden är miljövänliga ljus. Det är ljus som tillverkas av vegetabiliska och naturliga material. Vi har frågat The Friendly Home, www.thefriendlyhome.se, om vad miljövänliga ljus innebär.

På vilket sätt är sojavax, kokosvax eller rapsvax mer miljövänligt än paraffin?

Vax som tillverkas av vegetabiliska och naturliga material, som t.ex. sojavax, är förnybara. De kommer från växtriket vilket gör att det går att återställa koldioxidbalansen genom att plantera nya plantor. Om du däremot använder paraffin bidrar du till växthuseffekten.

Brinner inte vegetabiliska ljus snabbare?

Nej, tvärtom faktiskt. Vegetabiliska ljus räcker mycket längre än paraffinljus. Eftersom brinntiden blir längre går det åt mindre råvara. I förlängningen innebär det inte bara att mindre råvara används utan även att det blir besparingar i form av färre transporter och lägre utsläpp i samband med tillverkning.

Är denna typ av ljus miljövänliga på något annat sätt?

Ja, det är en självklarhet att veken är gjord av material som inte skadar hälsan. Visste du till exempel att det finns en hel del ljus på marknaden som har en veke som innehåller bly? Det borde förbjudas om du frågar oss. Nej, en veke som består av 100 procent ren bomull är det enda rätta. Denna typ av ljus är med andra ord mycket bättre för hälsan också.

Hur går tillverkningen av miljövänliga ljus till?

Det är inte ovanligt att miljövänliga ljus tillverkas av små, privata tillverkare. Det är småskalig produktion där individen sätts i centrum. Dessa familjeföretag gör ett riktigt fint hantverk vilket leder till en produkt av högre kvalitet.

En sista fråga – vissa miljövänliga ljus innehåller palmolja. Hur går palmolja och miljö ihop egentligen?

Det är en berättigad fråga och det är bra att du ställer den. Det råder nämligen en allt för stor okunnighet kring palmolja. Nu för tiden är runt 15 procent av palmoljeproduktionen certifierad. Det innebär att den tillverkas på ett miljövänligt och hållbart sätt. Många människor i världen är beroende av palmoljeindustrin. Därför är det ingen lösning att bojkotta den. Istället ska man se till att välja certifierad, miljövänlig palmolja.

Kontrollplan – hur gör man?

18 feb 2020

Om du ska bygga, bygga till eller riva något som har med villan eller trädgården att göra finns en stor sannolikhet att du behöver en kontrollplan. Det är ett dokument som kommunen kräver av byggherren för att kunna dokumentera och kontrollera att alla regler och krav uppfylls.

Som tur är behöver det inte vara särskilt krångligt att ordna fram en korrekt kontrollplan. Det går att ladda ner mallar som är anpassade efter varje typ av projekt. Vi testade https://kontrollplandirekt.se/ som vi upplevde som en seriös tjänst med alla typer av kontrollplaner.

Är du insatt i branschen och har varit byggherre för flera projekt kan du givetvis ta fram en egen kontrollplan, men det kräver erfarenhet. Det är viktigt att det blir rätt så att du inte får backning från kommunen. Gör rätt från början så drar projektet inte ut på tiden i onödan.

Vad innehåller kontrollplanen?

Det är flera saker som ska finnas med i kontrollplanen:

  • Vilka kontroller som måste göras.
  • Handlingar och intyg som måste lämnas in till kommunen.
  • Anmälningar som måste göras.
  • Tidpunkt för de olika delmomenten.

Om det är ett mycket litet projekt räcker det med att lämna in förslag till kontrollplan i samband med att du ansöker om bygglovet. Är projektet lite större måste du ha en kontrollansvarig. Då lämnas kontrollplanen in inför det tekniska samrådet. Kontrollansvarige kan också hjälpa till att sätta ihop kontrollplanen.

Används under arbetets gång

I takt med att arbetet fortlöper används kontrollplanen för att dokumentera alla viktiga moment enligt föreskrifterna. Du som byggherre intygar att allt skett enligt lag och regler.

Några exempel på vad det är du intygar:

  •  
  • Byggnadens konstruktion.
  • Stöd för personer med funktionsnedsättning (där sådana krav finns).
  •  

När kontrollplanen är ifylld undertecknar du den. Kontrollplanen lämnar du sedan in tillsammans med din begäran om slutbesked. Därefter gör byggnadsnämnden en bedömning innan du får slutbesked. Det kan finnas flera anledningar till varför en begäran om slutbesked inte godkänns. Först och främst måste det givetvis finnas en kontrollplan som är ifylld på ett korrekt sätt. Om byggnadens energianvändning inte lever upp till kraven kan det vara en anledning till avslag. Ett annat exempel är om det inte finns tillräckligt med info om byggnadens bärförmåga. Rivningsmaterial och avfall är en annan nyckelfråga som man kan kugga på. Det kan även vara en detalj som att fuktskyddet under projektets gång inte är tillräckligt bra.

Allt som allt låter det krångligare än vad det är i praktiken. Genom att använda en väl genomförd mall för kontrollplan som utgångspunkt brukar det inte vara så svårt.

Uppfinningen som förvandlar fönstermontering från tvåmansjobb till enmanssysselsättning.

6 aug 2017

Har du provat att montera ett fönster ensam och hålla en karm i både ovankant och underkant och högerkant och vänsterkant och samtidigt försökt trycka in kilar eller dragit i karmskruvarna? Nej naturligtvis inte. Ursäkta den dumma frågan. Ingen har sex händer. Nu går det lättare. Tack vare Winbag behöver man bara två. Och bara vara en person för jobbet.

Winbag är den praktiska reglerbara luftkudden som lätt lyfter 100 kilo och kan användas i fogbredder mellan 2 mm och 5 cm. Med en pump finjusterar man lätt distanser mellan karm och väggöppning och man kan ägna sig åt att fylla med isolering eller fogmassa. Kilar och karmskruvar är överflödiga. En person klarar jobbet. Den smarta luftkudden kommer väl till pass när du vill lyfta eller justera dörrar och fönsterpartier eller justera vitvaror och köksinredning eller t.ex. fixera vid limning. Hos Verktygshandlarn kan du beställa hem ett kit på fyra kuddar eller ett exemplar Winbag. Kommer som ett brev på posten bekvämt och bra.

Inredning som faktiskt betyder något för dig

31 jan 2017

En trend som är mer och mer vanlig i svenska hem är personliga tavlor med text. Detta gäller olika typer av hem – både lägenheter och hus. Det som är spännande är att det också gäller ett stort åldersspann. Många inredningstrender skiljer sig stort mellan åldrarna, men inte denna trend!

Tavla med text

Vad människor väljer att rama in på väggarna skiljer sig givetvis. Men vad som är tydligt är att det är personligt. Det är tydligt att tavlan ska betyda någonting för den som bor i hemmet. Det kan vara ett citat från en favoritförfattare, en favoritartist eller varför inte ett citat av någon historisk person.

Musik är givetvis allra populärast, det är Håkan Hellström, Kent och alla möjliga artister och band. Men utbudet på butiker som säljer tavlor med låtcitat är begränsade. Vad det beror på är oklart.

Bröllopstavlor är populära

En annan trend som är väldigt populära är så kallade bröllopstavlor. Tanken är ungefär densamma som de klassiska födelsetavlorna eller doptavlor som de ofta kallas. Med andra ord att en personlig presentation av olika nyckeltal, om man så vill, porträtteras på en tavla. På en bröllopstavla finns ofta namnen på brudparet, datum & plats för vigseln och även något personligt citat eller låttext.

Trenden tavla med text är fortfarande på uppgång så än är nog inte den absoluta peaken nådd för den här inredningstrenden. Det finns butiker som t.ex. Textart.se som har riktat in sig enbart på citattavlor och tavlor med text. Med andra ord finns det en marknad för den här typen av tavlor och inredningsdetaljer i hemmet.

Så vad väntar du på? Surfa in på dina favoritbutiker som säljer inredning och klicka hem ett gäng tavlor. Kanske kan du vara kreativ och skapa en snygg tavelvägg där hemma?

Allt börjar med tomtplanering

21 apr 2015

Det enda sättet att få ett hus exakt som man vill ha det är att bygga det från grunden. Det finns mängder av ”nyckelfärdiga” hus till fast pris som man kan välja mellan hos ett flertal husleverantörer. Många gånger går det även att utgå från dessa färdiga modeller och modifiera dessa.

Men det finns ett uttryck som heter ”Huset kan man ändra på – men inte läget”. Det betyder att man bör vara än mer noga med att välja tomt och skapa förutsättningar där. Familjen ändras med åren och huset kan behöva byggas om. Men läget är som det är.

När man hittat sin drömtomt och bestämt sig för vilket hus som ska byggas på tomten är det första man bör göra att genomföra en tomtplanering.

Tomtplanering – Hur?

Precis som att man vill se ett hus på bilder från olika vinklar för att kunna bestämma sig för vilken modell som ska väljas så bör man vara lika noga med tomten. Här är det viktigt att göra en snygg ritning som avbildar trädgården och att man därifrån jobbar vidare med frågor som ”Var ska huset stå?” och ”Hur ska resterande yta användas?”.

Ett tydligt sätt är att göra en modell av gården på ett A3-ark. Sedan göra små bitar av kartong som symboliserar garage, hus, altan osv. Detta då skalenligt så att det blir tydligt vad som får plats var. Just genom att ha lösa delar kan man flytta om dem på ett lättare sätt än om man enbart skissar upp tomten.

En fördel är även att ta hjälp av en tomtplanerare. Företaget AK Entreprenad i Stockholm kan exempelvis hjälpa till. Om en entreprenör kommer att anlitas är chansen stor att de även kan hjälpa till med planeringen och komma med konkreta tips. Man kan även i detta läge fråga en trädgårdsarkitekt i det fall man har tänkt ha en mer avancerad trädgård.

Den stora fördelen med att planera allt från början är att schaktmaskiner och grävskopor kan skapa de ytor som sedan ska användas för allt mellan altan till trädgård. Detta i ett läge då det varken står hus eller garage i vägen.

Kan en billig bäddmadrass vara bra?

11 aug 2014

De flesta är medvetna om att riktigt bra madrasser för det mesta kostar en bra slant. Samtidigt så märker man hur vissa varumärken anses bättre bara för att har ett visst namn, och man kan nog säga att det många gånger är så att man betalar mer för ett visst märkes goda rykte. Den som behöver en ny bäddmadrass bör tänka igenom syftet. Man måste ju inte ha samma kvalitet för en gästsäng eller till ett barn som snart behöver en ny madrass på grund av spill, och då kan man gott satsa på en variant som är billigare men ändå bra. Läs om bäddmadrass här.

Spara pengar på bäddmadrass

Det finns pengar att spara på billigare bäddmadrasser och särskilt om man väljer att handla kvalitet online via butiker som Zomna.se. Innan man ser på priset för en bäddmadrass så ska man dock vara säker på att man verkligen köper rätt modell. Förutom saker som storlek och passform till den säng man har så är det förstås viktigt att betänka material. Om madrassen ska vara till ett barn som fortfarande råkar ut för små olyckor nattetid så är det bra med en version som är lätt att göra ren. Till detta kan man förstås lägga sängskydd för att ge madrassen ett längre liv och en fräschare känsla.

Handla online

En del tror att det är så mycket svårare att handla saker som sängar och madrasser på nätet men så är inte fallet. Visst, du kommer inte att kunna prov-ligga bäddmadrassen då du handlar den online men det här bör inte vara några problem för den som ändå vet litegrann om madrasser sedan tidigare. Det du inte vet kan du snabbt lära dig online via smarta guider och forum där andra diskuterar olika modeller och märken. Om du finner en bra bäddmadrass som inte kostar så mycket så behöver du inte misstänka att priset beror på att den inte erbjuder en hög kvalitet. Se hellre på informationen omkring struktur och material för att avgöra om det här blir ett bra köp som kommer att möta dina behov.