Allt börjar med tomtplanering

Det enda sättet att få ett hus exakt som man vill ha det är att bygga det från grunden. Det finns mängder av ”nyckelfärdiga” hus till fast pris som man kan välja mellan hos ett flertal husleverantörer. Många gånger går det även att utgå från dessa färdiga modeller och modifiera dessa.

Men det finns ett uttryck som heter ”Huset kan man ändra på – men inte läget”. Det betyder att man bör vara än mer noga med att välja tomt och skapa förutsättningar där. Familjen ändras med åren och huset kan behöva byggas om. Men läget är som det är.

När man hittat sin drömtomt och bestämt sig för vilket hus som ska byggas på tomten är det första man bör göra att genomföra en tomtplanering.

Tomtplanering – Hur?

Precis som att man vill se ett hus på bilder från olika vinklar för att kunna bestämma sig för vilken modell som ska väljas så bör man vara lika noga med tomten. Här är det viktigt att göra en snygg ritning som avbildar trädgården och att man därifrån jobbar vidare med frågor som ”Var ska huset stå?” och ”Hur ska resterande yta användas?”.

Ett tydligt sätt är att göra en modell av gården på ett A3-ark. Sedan göra små bitar av kartong som symboliserar garage, hus, altan osv. Detta då skalenligt så att det blir tydligt vad som får plats var. Just genom att ha lösa delar kan man flytta om dem på ett lättare sätt än om man enbart skissar upp tomten.

En fördel är även att ta hjälp av en tomtplanerare. Företaget AK Entreprenad i Stockholm kan exempelvis hjälpa till. Om en entreprenör kommer att anlitas är chansen stor att de även kan hjälpa till med planeringen och komma med konkreta tips. Man kan även i detta läge fråga en trädgårdsarkitekt i det fall man har tänkt ha en mer avancerad trädgård.

Den stora fördelen med att planera allt från början är att schaktmaskiner och grävskopor kan skapa de ytor som sedan ska användas för allt mellan altan till trädgård. Detta i ett läge då det varken står hus eller garage i vägen.

21 apr 2015